Alltid i takt med tiden: Polar 60 år

Polar

Film
Kampanj

En pionjär i branschen

Polar är en av Sveriges ledande tillverkare av husvagnar och inför säsongen 2023/2024 firar företaget sina första 60 år i branschen. Sen lång tid tillbaka har Polar planerat en serie unika jubileumsvagnar som ska hylla både historien och framtiden, och med fokus på att Polar ofta varit först i branschen med innovativa nyheter och ny teknik. Bulldozer fick i uppdrag att uppmärksamma jubileet, men samtidigt hålla de nya vagnarnas design hemlig inför den officiella lanseringen 1 augusti 2023.

En resa genom 60 år

Det bestämdes tidigt att alla återförsäljare i Europa skulle bjudas in till en 60-årsfest och där få en första glimt av de nya vagnarna. Och visst skulle en fin present till både dem och de kommande ägarna av jubileumsvagnarna vara en bok om Polarvagnen fascinerande resa –både som varumärke och företag? Hos Bulldozer väcktes också drömmen om att göra en hyllningsfilm, där man får följa en person från den första husvagnssemestern på 60-talet fram till nutid. Det här var ambitiösa planer som krävde minutiös planering, gedigen research och svart bälte i att lösa oväntade situationer.

Full fart framåt (och bakåt)

Bulldozers team jobbade under våren 2023 intensivt på flera olika fronter och i nära samarbete med Polar. Vår copywriter gick igenom marknadsföringsmaterial och historik från 1964 och framåt medan AD:n bläddrade igenom hundratals bilder från Polars egna arkiv. Vår projektledare fixade festlokal i Stockholm och roddade allt från inbjudan, meny och bokning av artister till specialframtagna öl-etiketter och topphemlig transport av de splitternya husvagnarna från fabriken i Dorotea till huvudstaden. Samtidigt skrev filmteamet manus och stod inför utmaningen att hitta rekvisita och Polarvagnar från sex årtionden och skådespelare som skulle gestalta en och samma karaktär från barndom till 60-årsåldern. Och när vi ändå var i gång, varför inte ta fram ett annons-manér som band ihop dåtid med nutid?

Festlig nostalgi och förväntansfull framtid

Under det redan etablerade konceptet ”Alltid i takt med tiden” återanvändes foton från 70- och 80-talet i en serie annonser. Budskapet var att då – precis som nu – är Polar i framkant när det kommer till kvalitet och komfort. På sociala medier var gensvaret stort och många av Polars följare började spontant dela bilder på sina egna Polarvagnar genom åren.

Filmteamet hade ett fullsmockat inspelningsschema där de flesta scenerna spelades in under fem dagar i Dorotea nära Polars husvagnsmuseum. Äkta vintage-kläder och förpackningar hade samlats in som rekvisita och för att kunna visa dem i filmen behövdes godkännanden från en rad olika företag. Ett oväntat snöfall när sommar-scener skulle spelas in fick Doroteas kommun att snöröja en fotbollsplan och tappra statister stod lättklädda i minusgrader och gav sitt bästa framför kameran. Filmen premiärvisades på 60-årsfesten och möttes av jubel och glädjetårar, vilket övergick till stor entusiasm när de nya jubileumsvagnarna avtäcktes. Den nytryckta jubileumsboken delades ut tillsammans med specialframtaget retro-merchandise. Redan nu har en ny omgång böcker beställts som kommer delas ut till Polars kunder i höst då återförsäljarna i sin tur kommer anordna 60-årsfester för allmänheten.

Vi på Bulldozer är otroligt glada över att fått jobba med det här projektet och fått förtroendet att förverkliga visionen om både film, fest och bok. Firandet har bara börjat!

Ansvarig projektledare

Janne Svensson

Janne Svensson

Kundansvarig projektledare