Stefan Holm bygger muskler

SMDF – Insamlingsstiftelsen för muskeldystrofi

Audio
Digitalt
Kampanj

En höjdhoppare, 13 000 legobitar och en obotlig muskelsjukdom. Det var beståndsdelarna som SMDF – Insamlingsstiftelsen för muskeldystrofi – kom till oss med och bad oss sätta ihop en insamlingskampanj kring till förmån för forskningen kring denna obotliga sjukdom som drabbar främst pojkar.

Att synliggöra en dold sjukdom

Hur uppmärksammar man en ganska dold sjukdom i Sverige som inte heller har något bot? Hur lyckas vi hålla engagemang och pepp kring en ganska lång byggperiod av skeppet och framför allt – hur får vi privatpersoner och företag att vilja donera pengar i form av legobitar till Stefan Holm?

Vi paketerade hela projektet under parollen ”Stefan Holm bygger muskler” och tog fram en stark kampanjprofil som inramning kring bygget – både i sociala medier där kampanjen gått som störst och i Mitt i City-gallerian där Stefans bygge pågår. För 100 kr kan man swisha en legobit till Stefan och detta uppmanade vi om på flera sätt. Men nyckeln i kampanjen blev att skapa starkt content som kunde leva under tid – att sprida kännedom och kunskap om sjukdomen. Vi tog fram en podcast som uppmärksammar och fördjupar ämnet Duchennes muskeldystrofi samtidigt som bygget av skeppet följs. I podcasten får vi förutom Stefan träffa Björn som lever med sjukdomen, föräldrar som har en son med sjukdomen och en forskare som förklarar komplexiteten i att försöka hitta ett botemedel.

Allt ljus på muskeldystrofi

Engagemanget har varit stort, både på plats i gallerian och i kommentarer och delningar på Facebook. Över 1000 personer har lämnat bidrag och podcasten har bidragit till att fler uppmärksammat denna diagnos.

Ansvarig projektledare

Eva Inde

Eva Inde

Kundansvarig projektledare