Byggbranschen är för bögar

Byggcheferna/RFSL

UPPDRAG

Byggcheferna – en branschförening inom Ledarna – vill att byggsektorn ska vara för alla. Att kommunicera detta budskap ingår i Bulldozers löpande content- och PR-uppdrag. I samband med Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi ville vi rikta ljuset mot hbtq-personers villkor, då en undersökning hade visat att nästan varannan byggchef upplever fördomar mot homosexualitet i branschen.

LÖSNING

I ett samarbete med RFSL gick Byggcheferna ut med parollen Byggbranschen är för bögar. Tillsammans kunde de berätta om ett gemensamt problem: att heteronormen i byggbranschen leder till exkludering. Bland drygt 300 000 medarbetare, varav 99 procent av hantverkarna är män, finns bara ett fåtal öppna hbtq-personer. Huvudmålgrupp var Byggchefernas närmare 17 000 medlemmar, som arbetar på ledande positioner inom samhällsbyggnad, och hbtq-personer som är eller vill bli en del av byggbranschen.

RESULTAT

Genom debattartiklar i Aftonbladet och Byggvärlden, en helsidesannons i Expressen/GT/Kvällsposten, pressutskick och spridning i sociala medier nådde kampanjen drygt en miljon människor. Kampanjen fick mycket uppmärksamhet, väckte starka känslor och har initierat ett långsiktigt fokus på hbtq-frågor inom Byggcheferna.